tisdag 28 januari 2014

Stjärnor och planeter

I morse kollade vi upp mot stjärnorna. Vid kunde se både karlavagnen och södra korset eftersom vi befinner oss nära ekvatorn. En planet såg vi också.

När vi satt framför radarskärmarna hade vi en stjärna rakt framför oss. Den använde vi för att kolla gyrokompassens fel. Vi tog stjärnans bäring och uppskattade en höjd. Skrev ner tid, position och kurs. Efter att vi räknat ut LHA (local hour angle) med hjälp av nautikalalmanackan fick vi reda på vilken stjärna det var genom att använda starfinder. Det är en skiva med stjärnbilder och så lägger man över ett rutnät för den latitud man befinner sig på. Sedan vrider man till rätt LHA och kollar i rutnätet vid uppmätt bäring och höjd. Vi fann då att stjärnan va VEGA. Efter det använde vi en annan bok och fick fram att gyrot visar 0,7º W fel. I morgon ska vi testa igen och se om vi får samma värde, vi är nämligen inte helt 100 på att vi gjorde rätt :P blir ju så när astronomisk navigation inte är något man håller på med dagligen. Men det är kul!

PS. Kom på den troliga anledningen till min missfärgade tvätt.... två nya aldrig tvättade gråa trosor... smart där.. smart :P

Så här kan det se ut när man räknar med stjärnor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar